Sustainable Community

onze planeet duurzaam ontplooien

Sustainable Community ACHTERGROND project GILEAD Gilead, een jongetje van 8 jaar (in 2017) kon al jaren niet lopen door een aangeboren afwijking

Sustainable Community    

Kruisstraat 103 - B-9090   Melle, BE-VOV, Belgium - 0471 47 56 30 - sustainable-community@telenet.be

//www.sustainable-community.be//images/logo-min.png
Sustainable Community website is loading...

Sustainable Community Logo

Sustainable Community vzw

samen onze planeet duurzaam ontplooien

Project GILEAD

ACHTERGROND project GILEAD

Gilead, een jongetje van 8 jaar (in 2017) kon al jaren niet lopen door een aangeboren afwijking.

Zijn familie komt oorspronkelijk van Kilimanjaro (is een regio) maar woont nu in een buitenwijk van Arusha. Medisch probleem: Pezen zijn te kort in onderbeen, zodat hij niet kan stappen. Hij was gedoemd thuis te blijven liggen, verzorgd door zijn mama en zusje.

We kwamen via via met dit problematisch geval in contact en besloten medische inlichtingen in te winnen. In eerste instantie werd de jongen opgenomen in het kleine lokale Machame ziekenhuis ter observatie.

Er werd door de dokters gezegd dat er diverse operaties nodig waren (met tussentijden van enkele jaren tijdens de verdere groei van de jongen) en dat er dan een kans bestond dat hij toch een min of meer normaal leven zou kunnen leiden, maw hij zou weer zelfstandig kunnen lopen, zij het nooit normaal maar met behulp van steunmateriaal.

Eerste operatie loste een deel van het probleem op door een operatie met verlenging van de pezen. Hij moest daarna drie maanden in een gipsverband. Daarna, en dat gaat nu nog door, kine. Weer leren lopen, wat hij nu kan met aangepaste beensteunen.

Door deze problemen is hij nooit echt naar school kunnen gaan waardoor hij ook een lichte verstandelijke beperking heeft. In het revalidatiecentrum kreeg hij wel les. We zijn nog op zoek naar een aangepaste school. Die zijn er wel (special need classes), probleem is het dagelijkse transport, wat momenteel te duur is. We zoeken oplossing.

Aanpak door Sustainable Community vzw :

Travel Architects, onderdeel van de VZW SUSTAINABLE COMMUNITY engageerde zich om dat traject financieel op zich te nemen.

We schaften een rolstoel aan en betaalden de ziekenhuisopname en de daaropvolgende eerste operaties én zorgden ervoor dat er nadien revalidatie kwam.

Fondsen werden hier in België verzameld via in eerste instantie een veiling van Afrikaanse kunst in het Achturenhuis in Ledeberg (Gent) op 25 oktober 2017. Veilingmeester was journalist Rudy Moeraert en de opkomst en opbrengst was boven verwachting.

Zes maanden later organiseerden we een Tanzaniaanse eet-avond (30 mei 2018) in hetzelfde pand, waar we al trots de resultaten van de eerste operatie konden tonen op een video. Opnieuw konden we bijkomende fondsen verwerven.

Verdere opvolging wordt verzekerd door onze vzw.

Project GILEAD fotogalerij