Sustainable Community

onze planeet duurzaam ontplooien

Sustainable Community In 2019 waren we in september met een kleine groep op studiereis in Namibië

Sustainable Community    

Kruisstraat 103 - B-9090   Melle, BE-VOV, Belgium - 0471 47 56 30 - sustainable-community@telenet.be

//www.sustainable-community.be//images/logo-min.png
Sustainable Community website is loading...

Sustainable Community Logo

Sustainable Community vzw

samen onze planeet duurzaam ontplooien

Project NAMIBIA

In 2019 waren we in september met een kleine groep op studiereis in Namibië.

Zo’n uur rijden noordoostwaarts van Kamanjab, linksonder Etosha National Park woont een bijna volledig op zichzelf bestaande HIMBA gemeenschap, bestaande uit een viertal grote families.

Ze wonen op één uur rijden van de dichtsbij gelegen dorpen en zijn bijzonder goed georganiseerd.

Hun nederzetting bestaat uit een héél traditioneel opgebouwd klein dorp, inbegrepen de posities van de hutten tov de gemeenschapsverblijven en de afgebakende zones voor kleinschalige veeteelt. Ook hebben ze inspanningen gedaan om een grote gemeenschappelijk beheerde groententuin uit te bouwen. Voor bezoekersdoeleinden (minimaal wegens de ligging) hebben ze een achttal hutten gebouwd van waaruit ze occasionele aangelanden uitleg geven over hun traditionele leefwijze.

De grote gemeenschappelijke moestuin en annex fruitbomenzone worden van water voorzien door een natuurlijke put gelegen onder de nabije heuvel, maar ze hebben een dieselpomp nodig om het zich steeds dieper bevindende water op te pompen. De dieselpomp is oeroud, slurpt exuberante hoeveelheden diesel en is op sterven na dood. Hun armtierige verdiensten gegenereerd door toevallige toeristen worden opgeslokt door de diesel die ze nodig hebben.

Travel-Architects, onderdeel van VZW SUSTAINABLE COMMUNITY, heeft hun aangeboden deze dieselpomp (die hun véél te véél geld kost aan brandstof en vervuilend is) te vervangen door een modern hydraulisch totaalsysteem dat werkt op zonne-energie. Bedoeling is dit project te realiseren in de periode 2020-2021.

Daartoe hebben we binnenin BEL-VINUM, onderdeel van SUSTAINABLE COMMUNITY vzw een volledig botanische gin laten ontwikkelen, een unicum op de Belgische markt. We hebben nu een proefbrouwsel dat we aanbieden aan diverse spelers in de horeca onder de naam ZAMBEZI GIN en polsen naar de omzetmogelijkheden. Eenmaal zeker van afname, gaan we die gin in een aanneembare hoeveelheid laten produceren en zal de winst daarvan besteed worden aan dit project in Namibië.

Project NAMIBIA fotogalerij